Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Πάμε για στάση πληρωμών;

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, αργά ή γρήγορα η χώρα θα βρεθεί σε ταμειακό αδιέξοδο


Τα άδεια ταμεία που μπορεί να οδηγήσουν σε στάση εξωτερικών πληρωμών επισείει η κυβέρνηση προκειμένου να ασκήσει πίεση στους πιστωτές προσερχόμενη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης προειδοποιούν για διακοπή στην πληρωμή του δημόσιου χρέους αν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Είναι απολύτως σαφές ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup που να απελευθερώνει ποσά για την Ελλάδα, αργά ή γρήγορα η χώρα θα βρεθεί σε ταμειακό αδιέξοδο καθώς οι πηγές εξεύρεσης κεφαλαίων από το εσωτερικό έχουν στερέψει.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ξεπέρασε τον σκόπελο της πληρωμής των μισθών και συντάξεων κάνοντας «σαφάρι» στα αποθεματικά φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος και από εκεί στο Δημόσιο Ταμείο μέσω ρέπος 120 εκατ. ευρώ του ΟΑΕΔ, 80 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής, 300 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ, 300 εκατ. ευρώ από το Αττικό Μετρό, ενώ ως την Παρασκευή εκκρεμούσαν 200 εκατ. ευρώ από το Κτηματολόγιο και άλλα τόσα από τον ΕΛΓΑ. Συνολικά, τον τελευταίο καιρό υπολογίζεται ότι το Δημόσιο με αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσε περί το 1 δισ. ευρώ.

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει βρεθεί ότι στα αποθεματικά διαφόρων κρατικών φορέων και ταμείων ήταν «παρκαρισμένα» κεφάλαια συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ από το περασμένο φθινόπωρο. Από αυτά 11,5 δισ. ευρώ μέσω ρέπος έχουν αξιοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου. Για να χρησιμοποιηθούν και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει ότι τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης θα κατατίθενται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου